Att hälsa på varandra har alltid varit förknippat med artighet och en vänlig inställning. Hur hälsningen går till skiljer sig mellan olika kulturer och har även förändrats genom tiderna. Förr var det till exempel vanligt att bocka, niga eller lyfta på hatten och det var inte heller ovanligt att hälsa på alla som du träffade på gatan – oavsett om du kände dem eller ej.
I pandemitider har det varit viktigt att hålla avstånd och det har gjort att de gängse hälsningssätten som handskakningar och kramar, för att inte tala om kindpussar, fått stå tillbaka. Istället har det hittats på alla möjliga underfundiga och trevliga sätt att hälsa på, exempelvis med armbågar eller den indiska Namasté-gesten. Det är också mycket god etikett att boka in PCR test på https://www.carelab.se med jämna mellanrum för att försäkra dig om att du inte för smittan vidare – särskilt nu när restriktionerna nästan helt lyfts i Sverige.
Viktigt att vara omtänksam
För många människor har det varit särskilt svårt att sluta skaka hand då det är något de flesta vuxit upp med. Att inte skaka hand har länge varit ett tecken på att en människa varit oartig och avigt inställd. Just handskakningen verkar ha funnits med sedan urminnes tider, och det finns många teorier om dess ursprung och mening. Enligt vissa historiker var det förr ett sätt att visa att en person var obeväpnad medan olika religiösa och politiska rörelser haft den som en jämlikhetsgest. När så handkontakten visade sig innebära en smittorisk och då blev det istället ohyfsat att insistera på att fortsätta med den.
Om du känner dig lite tveksam inför hur du ska hälsa nu för tiden finns det många alternativ som du kan prova på. Testa att säga ett glatt “hej” samtidigt som du vinkar, lägger handen på hjärtat eller gör fredstecknet. Glöm inte heller ögonkontakten – ett trevligt leende och en välvillig blick är viktigare än alla handslag i världen!